Knäck

Startade dagen med en god hotellfrukost på Bosön innan det var dags för MART-test kl 09.00. Man skulle springa 10*150 meter, den första väldigt långsamt och sen snabbare och snabbare. Efter varje lopp tog de blodprov för att mäta halten laktat/mjölksyra. Sist jag gjorde testet var det på löpband men de var faktikst lite roligare nu när man fick springa på bana.

Nu har jag försökt komma igång med julgodisbaket. Har hunnit göra chokladkola och knäck än så länge men de hinner nog bli nått mer innan jul.







Receptet på chokladkolan har jag fått av min faster, är hur god som helst!

Chokladkola
3 msk kakao
2 dl ljus sirap
3 dl socker
3 dl vispgrädde

Blanda allt i tjockbottnad kastrull opch låt koka upp. Kolan ska småputtra på svag värme så att det kokar över hela ytan i 1- 1½ tim. Temperaturen ska var 122 grader, gör för säkerhets skull även ett vattenprov som med knäck. Häll kolamseten i en liten långpanna och låt den nästan stelna. Markera rutor. Ställ plåten kallt ett tag och skär därefter ut kolorna.

Knäck
2 dl socker
2 dl grädde
2 dl sirap
3/4 dl mandel

Låt allt koka upp i en kastrull. Temperaturen ska vara 125 grader när knäcken är klar, det tar ca ½ timme. Blanda i mandeln och häll upp i knäckformar.


2011-12-19

För några veckor sedan fick jag ett trevligt samtal om att att jag skulle få Norrköpings kommuns idrottsstipendium för 2011. I går var själva "prisutdelningen" i samband med kommunfullmäktiges sammanträde. En väldigt trevlig överraskning och kul att man får lite belöning för allt slit man lägger ner på träning:)
Först var det mingel och tårta och sen började mötet med luciatåg med duktiga elever från musikgymnasiet, superfint!


Vi var fyra som fick olika idrottsstipendier(en till från Tjalve:) och två som fick inom kultur.







Om typ en timma ska jag åka till Bosön på ett tvådagarsläger. Kommer bli döjobbiga tester som jag inte direkt ser fram emot. Men de e ju spännande att se resultatet av dem sen i alla fall.

paj och lussebullar

Woho, äntligen är det lite vitt ute! Tydligen ska de vara minusgrader i ett par dagar nu men det skulle bli typ 6 plus igen innan jul så snön lär väl smälta bort tills dess:( Men de e bara att njuta så länge de varar:) Har haft en supermysig dag tillsammans med en del av friidrottssgänget. Vi bakade paj och lussebullar och drack glögg:)

Bjuder på ett recept på pannacotta som man har gjort lite juligt med pepparkakskross och rårörda lingon som garnering. Mycket god och lättgjord efterrätt som jag bjöd släkten på för ett tag sen:)

Vaniljpannacotta
Pannacotta
3 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
0.5 dl strösocker
pepparkakor till garnering

Kanellingon
100 g lingon
2 msk socker
0.5 tsk kanel

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 min.
Häll grädden i en kastrull. Klyv vaniljstången och peta ner fröna i grädden, lägg ner stången också.
Tillsätt sockret och låt gräddblandningen koka svagt några minuter.
Ta kastrullen från värmen.
Ta upp gelatinblade och krama ur lite vätska.
Lägg ner dem i grädden och rör med visp tills de har smält.
Fiska upp vaniljstången och häll upp pannacottan i portionsglas.
Låt svalna och ställ sedan kallt i minst två timmar.
Rårör lingonen med sockret och kanelen.
Toppa pannacottan vid serveringen med lingonen och smulade pepparkakor.

Har massa att göra denna veckan så skrev ett schema nu så att jag inte skulle glömma nått. Ska bara komma ihåg att titta på det...


Jullov!

Sorry för dålig uppdatering men har haft sjukt mycket att göra. I onsdags gjorde jag min sista tenta för den här terminen så nu har jag äntligen jullov! Det betyder alltså att jag har massa tid till att baka och julpyssla. Granen är klädd, julskinkan står i ugnen och i går bakade jag pepparkaksdeg så julstämningen är verkligen på topp:) Eftersom vi ska resa bort precis efter jul gjorde vi julskinkan extra tidigt i år så vi ska hinna äta av den innan, tar nog en premiärmacka i kväll.

Slänger upp ett hett tips: Julkorv av choklad och nötter. Gjorde jag för ett par veckor sedan till min 20-årsfest och tycker den blev riktigt god.
Roligt med lite annorlunda julgodis:)


Den bästa Julkorven
50 g smör
125 g mörk choklad
150 g grovt hackade sötmandlar
20 st mariekex
½ dl apelsinmarmelad
100 g russin
2 msk rom(kan hoppas över)
florsocker
1.Smält smör och choklad tillsammans i en kastrull och ha ner resten av ingredienserna(utom florsockret). Se till att allt blir rejält genomrört. In med chokladgröten i kylen ett tag, så den kallnar ordentligt.
2.Ta upp smeten på skärbräda och forma en stor korv. Rulla in korven i plastfolie och lägg den i kylen under natten.
3.Nästa dag rullar du den i florsocker. Klart!

RSS 2.0