22 januari

Nu har vi fått några bilder från de som kom och hjälpte oss efter vi hade vält. Vi tänkte precis att det var lite synd att vi inte tog nån bild på bilen så det var kul att få se några nu när man fått lite distans till olyckan. Kul att ha som minne.




I morron har jag egentligen sovmorron men var tvungen att boka in en tid hos vårdcentralen. Upptäckte nämligen att ett stygn var kvar i pannan som nog kan vara bra att bli av med.

kalas och brownie

Kom precis hem från ett trevligt födelsedagsirande i Linköping. Två klasskompisar fyllde 20 vilket firades med tårta och chips:) Annars har jag försökt vara duktig idag och pluggat en hel del fysik. Låg lite efter med uppgifterna men börjar nog komma ifatt nu. Eftersom jag tränar varje kväll efter skolan så hinner jag inte plugga så mycket i veckan så försöker ta igen det i helgen i stället.

Tycker de e roligt med hemmagjorda presenter så bakade ett gäng Brownies och lade i en varsin låda till födelsedagsbarnen:) Detta är ännu ett nytt recept som jag var sugen på att prova. De innehåller knäck och vi hade en del kvar efter jul så då passade jag på. Kunde inte låta bli att smaka en bit och de blev ruskigt goda!


Knäckbrownies
250 g mörk choklad(70%)
250 g rumsvarmt smör
2 dl råsocker(funkar med vanligt socker)
3 ägg
1 äggula
1 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
0,5 tsk bakpulver
1 krm salt
ca 15 st knäck

1. Klä en ugnsform ca 20x26 cm med bakplåtspapper.
2. smält 200 g av chokladen föriktigt över vattenbad och låt den svalna lite.
3. Hacka resten av chokladen och knäcken grovt.
4. Vispa smöret och råsockret mjukt med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget samt äggulan och vispa ordentligt mellan varje tillsatt ägg.
5. Rör ner den smälta chokladen i smeten.
6.Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Rör försiktigt ihop till en smet och tillsätt den hackade chokladen och knäcken.
7. Häll smeten i formen och släta ut den. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i knappt 30 min. Smeten ska ha stannat men inte kännas rinnig, men kakan ska heller inte vara torr om du provar med en sticka.
8. låt kakan svlana och skär sen i bitar.

fredagsmys

Då var första skolveckan avklarad och det firades med lite fredagsmys. Hittade lingon i frysen så då passade jag på att göra ett nytt recept på en fransk lingontarte som jag tycket verkade lite spännande. Resultatet blev väl sådär. Smaken var riktigt god men den var ganska mäktig och lite för rinnig i konsistensen. Jag märkte dock att den stelnade efter ett tag så om du ska baka den här kakan kan ett tips vara att vänta med att äta den tills den har svalnat(om du kan hålla dig vill säga;).
obs! Lingonen ska stå och dra i några timmer så börja i god tid!



Per Morbergs franska lingontarte
pajdeg (blir mycket deg! Kan minskas rejält.)
250 g rumsvarmt smör
450 g vetemjöl
100 g strösocker
2 st äggulor
2vispade äggvitor

Fyllning
5 dl lingon
2 st ägg
0,5 dl rom
1 dl råsocker till lingonen
1 dl vitt socker till fyllningen
1 dl flaged mandel

1. Blanda socker smör och äggulor. Blanda i mjölet. Vispa upp äggvitorna och häll i. Knåda ihop till en deg.
2. Klä en pajform med höga kanter och ställ in i kylen i en timme. Grädda i 10-15 min i 175 grader.
3. Blanda ner råsocker och rom i lingonen och låt dra några timmar.
4. Vispa upp äggen med det vita sockret till ett skum. Häll i mandelflarnen.
5. Fyll tårtbotten med de avrunna lingonen. Häll löver mandelskummet. Jämna ut och grädda i 20-25 min i 175 grader. Servera med grädde.

Morotsmuffins

Icas gratistidning Buffé har faktiskt en hel del bra recept. I deras senaste nummer hittade jag ett recept på nyttiga morotsmuffin som passar perfekt som mellanmål! Provade att baka dessa och de levde helt klart upp till förväntningarna, blev supergoda! Påminnner lite om morotskaka i smaken. Att det är lite socker och nästan inget fett i gör ju inte saken värre precis:)



Morotsmuffins ugn 225 grader, ca 14 st
3 ägg
1 dl socker
1 burk kesella(2,5 dl), jag hade i keso, verkar fungera lika bra
3 3/4 dl rågsikt
1 dl vetegroddar
2 tsk bakpulver
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 krm salt
3 dl finrivna morötter
pumpakärnor el solrosfrön
Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt kesellan. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten. Blanda sist i morötterna. Smörja en muffinsplåt med rapsolja och fördela smeten i formarna. Garnera med solrosfrön eller pumpakärnor. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min.

Skolstart

Då var man tillbaka i skolan igen då efter ett långt och härligt jullov. Det betyder också tre helt nya ämnen vilket ska bli lite spännande och se vad de innebär. Dagen startade med Industriell ekonomi vilket är helt nytt för mig, lästa aldrig nån ekonomiskurs på gymnmasiet så det ska bli kul:) Sedan fortsatte vi med fysik(termodynamik) vilket är lite fortsättning från gymasniet men ändå en hel del nytt:) I morron startar också en mattekurs. Tycker det är så skönt att man bara läser max tre ämnen i taget till skillnad mot gymnasiet där man hade typ 10.

Idag bjuder jag på ett recept på Fänkålsknäcke som jag bakde i helgen. Första gången jag gjorde knäckebröd så vissa blev lite mjuka och så men de går nog bättre nästa gång. Det blev i alla fall supergott så jag kommer verkligen göra om det.





Fänkålsknäcke
2 msk fänkålsfrö
25 g jäst
6 dl fingervarmt vatten
1,5 tsk salt
2 msk farinsocker
6 d grahamsmjöl
3 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
3-4 dl grahamsmjöl till utbakning

Mortla fänkålen och blanda med alla torra ingredienser. Lös upp gästen i vattnet och rör sedan ner mjölblandningen. Låt degen jäsa under bakduk i 40 min. Dela därefter degen i 12 delar. Kavla ut med kruskavel på mjölat bord. Kakorna ska kavlas tunt men så pass tjockt att du kan hantera dem, ungefär som en pannkaka. Var generös med grahamsmjölet under utbakningen, vänd kakorna flera gånger och pudra över mer mjöl. Stekspade är till god hjälp när du ska flytta brödet. Grädda på bakplåtspapper ca 10 min i 250 grader. Låt svalna på galler.

Tanzania

Nu är vi hemma igen från Tanzania men tyvärr några dagar för tidigt. Man kan ju lätt säga att resan inte riktigt blev som vi tänkte oss. På fjärde safaridagen skulle vi åka till en annan nationalpark men efter ca 1,5 timmars körning fick bilen sladd, körde av "vägen" och välte. Där var vi mitt ute i vildmarken bara vår familj och guiden utan att ha sett en enda bil på ett bra tag. Men efter redan typ 5 min dök det upp två svenskar från andra hållet som hjälpte oss massor. Vi klämde in oss i deras bil och körde tillbaka samma väg som vi kommit. Denna gång tog det dock typ 3 timmar etersom mammas arm var ur led så att vi var tvugna att krypa fram hela vägen tillbaka. Framme vid kliniken möttes vi av en urusel läkare som typ inte kunde göra nånting förutom att sy min panna. Det var bara att vänta tills nästa dag då Flying doctors kunde landa vilekt de inte hade kunnat göra kvällen innan eftersom de var för mörkt. Så åkte vi till Nairobi i Kenya där mamma fick armen opererad och jag fick min panna omsydd eftersom förra läkaren hade gjor det så dåligt. Efter två dagar blev jag utskriven och mamma efter tre och då begav vi oss mot ett hotell medan vi väntade på att försäkringsbolaget skulle fixa en resa hem. Två dagar till blev vi kvar i Nairobi innan vi äntligen kunde sätta oss på planet hem. Så inget Zanzibar blev det denna gången:( Men nu får vi i stället föröka minnas de tre fina dagarna som vi hade innan olyckan. De var verkligen helt fantastiska och vi såg hur mycket djur som helst. Häftigaste var att se Leoparder som vågade sig ända fram till vår bil! :D
Sen när vi landade på Arlanda var en del av vår underbara släkt där och mötte oss, så himla gulligt av dem! Och sedan vi kom hem till Norrköping har vi fått både kort på posten, nybakade kakor och blommor av våra vänner. Det har verkligen piggat upp hela familjen som var lite depp efter det tråkiga slutet på resan. Sjukt mycket tack till er asså! :D

 













Nu har jag några sköna dagar här hemma innan skolan börjar igen den 16. Blir nog att träffa lite vänner, baka, träna(har redan fått massa träningvärk från gårdagens pass, shit vad man tappar fort asså när man är borta) och slappa lite.


RSS 2.0