muffins och tårta

Som vanligt gick helgen alldeles för fort och det var massa saker jag hade tänkt att göra som inte hanns med. Plugg och bakning har det blivit en hel del men ingen skridskoåkning som jag hade sett fram emot. Får väl kanske bli nästa helg om kylan håller i sig tills dess.

Nu på kvällen var några vänner till familjen över och åt mat så då passade jag på att prova ett par nya recept på dem som jag bakade under dagen. De blev muffins med vit choklad och blåbär samt en choklad tårta med mockatryffel och mandelbotten. Muffinsarna blev inte blev helt lyckade. Väldigt goda men de de var inte så värst fina att titta på. Tårtan blev supergod men ganska mäktig så en liten bit räckte. Båda recepten kommer från recept.nu(bästa recceptsidan!).



Kladdkaksmuffins med vit chokald
50 g vit choklad

50 g smör
1 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
3 dl vispgrädde
1 dl blåbär

1.
Sätt ugnen på 200 grader.
2. Hacka den vita chokladen och smält smöret. Häll smöret på chokladen och rör till en slät kräm.
3. Blanda vetemjöl, strösocker och ägg. Tillsätt chokladblandningen.
4. Klicka ut smeten i muffinsformar.
5. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.




Chokladtårta

Mandelbotten
150 g mörk choklad, 70%
200 g mandelmassa
4 st ägg(delade)
1 dl strösocker
3 msk kakao

Mockatryffel
800 g mörk choklad, 70%
4 dl vispgrädde
4 dl lätt crème fraiche
0.5 dl strösocker
2 dl starkt kaffe, varmt
4 msk konjak
50 g smör, rumsvarmt

Garnering
200 g mörk choklad

Tårtbotten
1.Sätt ugnen på 175°.
2. Spänn fast bakplåtspapper i botten på 2 formar med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
3. Dela chokladen i bitar och smält den över vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna. Riv under tiden mandelmassan fint.
4. Vispa samman mandelmassa och äggulor till en kräm.
5. Vispa äggvitor till skum. Tillsätt strösocker under vispning och vispa till ett styvt skum.
6. Sikta ner kakao i ägg- och mandelmassekrämen.
7. Vänd i den avsvalnade chokladen och slutligen äggviteskummet, lite i taget.
8. Fördela smeten i formarna och grädda båda samtidigt i mitten av ugnen ca 15 min. Ta ut och låt bottnarna svalna.

Mockatryffel
9.Hacka chokladen fint med kniv, använd ej matberedare.
10. Koka upp grädde, crème fraiche och strösocker och häll det över chokladen.
11. Tillsätt kaffe och konjak och rör till en jämn smet.
12. När chokladen börjar svalna rörs det rumsvarma smöret i.
13. Fördela tryffeln över bottnarna i formarna och ställ dem kallt till serveringen.

Garnering
14.Dela chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad eller i mikrovågsugn.
15. Bred ut chokladen tunt på 2 ark bakplåtspapper.
16. Låt stelna, gärna i rumstemperatur. Det kan ta tid beroende på hur varmt det är i rummet.
17. Ta ut tårtorna när garneringschokladen stelnat.
18. Lossa tårtorna försiktigt från bakplåtspapperet med hjälp av stekspadar. Ta gärna någon till hjälp när de ska lyftas över till tårtfaten.
19. Hyvla garneringschokladen med osthyvel till stora flak eller lockar och garnera tårtorna.
20. Ställ dem kallt fram till serveringen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0