27 november- första Advent

I dag är det ju som alla vet äntligen första Advent och ett steg närmare julen. Eller egentligen börjar ju julen typ nu tycker jag. Det ju i alla fall okej på riktigt att lyssna på julmusik och baka pepparkakor och allt sånt. Morgonen såg ut som den alltid gör här på första advent- ljuständning och sen körsång i kyrkan. Efter det åkte familjen in till stan och gick på julmarknad en liten stund. Fyndade lite fina ljuslyktor och bröd:)

Nu väntar vi på att en familj ska komma hem till oss på middag. Förhoppningsvis tar de med lite bilder från när de var i Tanzania för att vi ska få lite inspirtation inför vår resa dit:)


Slänger upp ett recept på de här goda Arraksbollarna som jag bakade i går kväll. Tror jag ska bjuda på dem nästa helg när släkten kommer på kalas:)



Arraksbollar ca 20 st
100 g smör el margarin
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
ca 3 dl småkaks- och/elelr sockerkakssmulor
Arraksessens eller punch efter smak (ca 2 msk)
Garnering: chokladströssel eller rostad hackad mandel

Rör matfett, florsocker, vaniljsocker och kakao poröst. Tillsätt kaksmulor och rör tills allt är väl blandat. Smaka av med arraksessens eller punch. Ställ degen kallt en stund.
Förma degen till bollar. Rulla dem i chokladströssel eller mandel. Lägg dem i små formar och låt dem stå i kylskåp en stund.


Julmys

Har haft en helmysig dag både här i Åby och I Linköping. Först var det Julstuga i Åbylundskyrkan och sen tog jag tåget till Linkan och gick på Adventsmarknad i gamla stan. Det var första gången jag var där sen vi åkte dit på klassresa i lågstadied och jag hade glömt bort hur himla mysigt är där. Kommer lätt åka tillbaka fler gånger. Fyndade en renkorv, julpynt och lite julgodis. Efter marknaden åkte vi hem till en tjej i klassen och bakade glutenfria lussebullar, riktigt gott! :D

Dagen i bilder:

Fika på ett mysigt Café.






Kröning av Linköping Lucia.










baka baka...

Idag var det träning i Linköping direkt efter skolan. 12*200 meter stod på schemat idag, riktigt jobbigt men skönt efteråt:)

Nästa helg är det dags för årets julstuga i Åbylundskyrkan och igår passade jag på att baka lite för att skänka dit. Det blev Kokosdrömmar och Dumlekakor.


Dumlekakor
1 dl socker
200 g margarin
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 påse Dumlekolor
1 ask Noblesseplattor
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda margarin och socker, tillsätt mjöl och bakpulver och rör ihop till en smidig deg.
Forma 28 kulor och lägg i folieformar på en plåt. Tryck ner en Dumlekola i varje form. Grädda i 10-12 min. Placera en Noblesseplatta på varje kaka så fort plåten tagits ut ur ugnen. Förvara kakorna i kylen när de svalnat eller frys in dem.

Kokosdrömmar
50 g smör
1 ½ dl rörsocker strö
1 tsk vaniljsocker
knappt ½ dl rapsolja
2 dl kocos
1½ dl vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt
Sätt ugnen på 150 grader. Rör matfett, rörsocker och vanilj smidigt. Tillsätt oljan lite i taget under omrörning. Rör ner kokos och mjölet blandat med hjorthornssalt. Rulla degen till 25 runda bollar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt drömmarna kallna på plåten.

betong

Försöker just nu att skriva lite på en uppgift vi fick i skolan som går ut på att göra en livscykelanalys av en produkt. Vår grupp valde betong och nu ska vi alltså skriva på vilka sätt betong påverkar miljön genom hela dess livscykel "från vagga till grav". Lite intressant faktiskt men tycker det var lite kort om tid med bara en vecka på sig:(

Nu har jag börjat längta något så enormt mot jullovet. Har hur mycket recept som helst att baka och massa pyssel att göra. Men innan dess ska en inlämning och två tentor vara avklarade. Häromdan försökte jag komma i lite julstämning genom att prova den nya ballerina pepparka. Riktigt goda faktiskt!


En annan sak jag längtar till är snö och kyla. Nu ska det ju vara minst två dm snö och -5 grader i stälet för 10 plus och regn. Nae, detta är inte okej när det snart är december. Nästa helg är det första advent, hoppas på lite snö tills dess iaf.



freedag!

Nu är det äntligen fredag igen(var tar veckorna vägen??!) och dags för tacokväll igen. Finns nog ingen bättre fredagsmat, lätt att göra och hur gott som helst!

 I helgen blir det en hel del plugg men ska väl kunna klämma in lite bakning och träning också. Ska nog satsa på ett spinningpass i morgon på World Class. Sjuukt jobbigt men bra träning och ganska kul.

Nu blir det idol som är ett av de få program som jag faktiskt följer. Hejja Molly!

Kikärtsbröd

Denna veckan är det lite lugnt med träningen så jag passade på att baka lite när jag kom hem från skolan. Idag blev det kikärtsbröd. Har bakat det förut och det blir alltid riktigt gott. Lägger ut receptet nedan.





Kikärtsbröd 20-30 bröd, ugn 225 grader
50 g smör
5 dl vatten
50 g jäst
ca 400 g kokta kikärtor
1½ tsk salt
3 dl rågmjöl
8 dl vetemjöl

Smält fettet i en kastrull. Häll i vattnet och värm till 37 grader. Rör ut jästen med vatten och fett i en bunke. Mixa eller mosa kikärterna till en puré. Tillsätt purén och resten av ingredienserna. Knåda degenför hand eller i maskin några minuter. Degen ska ska vara ganska lös. Jös i ca 1 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den i två rektanglar som är 10 cm breda. Skär sedan trekanter av rektanglarna, vänd dem ev i mjöl och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs ca 30 min utan bakduk. Grädda i ugenen 10-15 min. Låt bröden svalna utan bakduk på galler.


lussebullar

Har haft en härlig helg som började med film- och tacokväll i fredags tillsammans med syrran och ett par kompisar. De är också syskon och i precis samma ålder som mig och Emelie så vi brukar hitta på lite saker ihop. Var väldans trevligt och skönt att ta de lite lugnt sådär på fredakskvällen efter veckans slit:) Annars har de blivit en del träning, matteplugg och lite bullbak. Mamma hade köpt hem saffra så kunde inte låte bli att göra en sats lussebullar. Hittade två olika recept och kunde inte bestämma mig vilket jag skulle använda mig av så jag gjorde några av varje. Ett recept var med vit choklad och pinjenötter och ett med mandelmassa. Körde även på några helt neutrala:)





Provsmakade en bulle med vit choklad och det blev inte riktigt så gott som jag hade hoppats på. Men nu vet jag ju det till nästa gång jag ska baka lussebullar iaf:)

Har också fått veta nu att alla tentorna hittils är godkända så nu kan jag verkligen slappna av och se fram emot jullovet. Har sista tentan 14 december och börjar igen 16 januari så det är verkligen ett låångt jullov:D

Släktträff

Nu är jag tillbaks i Åby igen efter en hel helg i Uppsala. Som alltid blev det släktkalas och 14 pers åt tillsammans i mormors tvåa, men det gick så bra så:) Riktigt mysig och avkopplande helg fritt från allt vad plugg och skola heter.

Vi småttingar i kusingskaran kommer nog alltid att förbli just småttingar. Som vanligt fick de bli barnbordet för oss när vuxenbordet blev fullt...(observera barnglas och läsk)



Syrran och jag

Nu när andra perioden av terminen har börjat kan jag faktiskt ha ett liv utanför skolan igen. Hinner med både träning och även lite annat pyssel(var t.ex på körövning idag:)). Så nu har jag faktiskt inget att klaga på längre. Var nära på att bryta ihop där ett tag innan tenta-p. Trodde ju att det var så det skulle se ut nu i fem år framöver med skola 8-17(ibland 21) varje dag och plugg på det. Men nu har det verkligen blivit mycket bättre. :)Kan tänka mig att det kommer gå i perioder men som det är just nu gillar jag starkt. Men även om det är tufft ibland så känns linjen helt rätt! Man känner sig verkligen taggad för att gå till skolan och lära sig massa saker och de är väl så det ska vara:)

Måste bara säga också jag klarade programmeringstentan som jag var helt säker på att jag skulle missa. Blev helt överlycklig! :D Så nu slipper jag sitta och plugga på jullovet iaf:)


RSS 2.0